0501culwagen2 © 2016 lisahardon. All rights reserved.

Zoektocht naar vrijheid: Tiny House Nederland

Wonen in je eigen vrijstaande huis, zelfgebouwd, op een locatie van jouw keuze. Een huis dat je ook weer makkelijk kan verplaatsen, indien je (tijdelijk) toe bent aan verandering. Klinkt als een ideaal scenario, maar dat moet wel onbetaalbaar zijn. Niet als het aan de Tiny House Movement ligt: een beweging die is overgewaaid uit Amerika.

“De Amerikaanse Dee Williams (51) hoorde tien jaar geleden dat ze ernstig ziek was. Het leven is kort, realiseerde Williams zich; hoe wilde ze haar tijd écht besteden? De dakgoten schoonmaken van haar – toen nog – ruime bungalow in Portland, Oregon, stond niet bepaald bovenaan het lijstje. Ze deed haar spullen de deur uit tot er nog precies 305 items over waren, verkocht het huis en bouwde een tiny house: een klein huisje op wielen, van nog geen 8 m2, en parkeerde het bij vrienden in de achtertuin. Twintig miljoen mensen namen via haar website een virtuele tour door het huisje en Williams’ boek The Big Tiny werd besproken in landelijke kranten, waaronder The New York Times.” – uit: nrc next 4 januari 2016

williams

Een ‘tiny house’ is meestal een zelfgebouwd huisje tussen de 10 m2 en 50 m2, het liefst zonder hypotheek, voor gemiddeld 38.000 dollar (ongeveer 34.700 euro). Een Tiny House geeft een basis om een bewuster en duurzamer leven te creëren; je ontdekt wat je echt nodig hebt aan ruimte en het stimuleert je bewuster om te gaan met je verbruik. In ruil daarvoor krijg je meer tijd, meer geld en meer vrijheid.

Whangapoua-Beach-House

Nu de woningmarkt na de crisis weer tot een groot circus is uitgegroeid, is er behoefte aan simpele en flexibele woningen. Zeker in de Randstad is er een steeds groter wordende groep jonge mensen die tussen de wal en het schip vallen als het gaat om het kopen van een huis. Betaalbare woningen, zowel koop als huur, voor starters zijn er nauwelijks. Dat is een reden waarom studenten na hun studie vaak lang blijven zitten in hun studentenhuis. De levensstijl met huisgenoten zijn ze ontgroeid, maar een betaalbare starterswoning is vaak onmogelijk te vinden. Studenten komen vervolgens ook weer moeilijk aan een huis, door al die starters die blijven zitten. Als oplossing kwam Heijmans afgelopen jaar met de Heijmans ONE, een huis van 70m2, dat goedkoop, zelfvoorzienend en makkelijk te verplaatsen is. Ideaal op braakliggende (bouw)grond tijdelijk bewoonbaar mee te maken. Op het Amsterdamse Zeeburgereiland stonden een aantal modelwoningen, die getest werden door tijdelijke huurders.

heijmans_one

Deze oplossing is bovendien ook interessant voor mensen die op zoek zijn naar een andere manier van wonen. Het is namelijk opvallend dat het woningaanbod in een stad zoals Amsterdam vrij uniform geworden is. Binnen de prijscategorie die voor de meeste starters geldt zijn de huizen veelal appartementen van rond de 60-80m2, met een gedeelde opgang, balkonnetje en naast de slaapkamer nog een kleine kamer. De ruimte is of in hele verouderde staat, of is opgeknapt in een bepaalde moderne esthetiek met steeds dezelfde terugkerende strakke keuken, white wash vloer en Loods 5 bank. Nu krijg je die bank er vaak niet bij, maar de uitstraling en indeling van steeds meer huizen komt overeen. Lastig, als je niet in een standaard huis wilt wonen en juist zoekt naar een plek met ruimte voor eigen invulling. Niet zo gek dus dat een beweging als de Tiny House Movement nu ook in Nederland voet aan de grond begint te krijgen. Hoewel het nagenoeg onmogelijk is om een stukje grond te vinden in Amsterdam waar je betaalbaar, vrij en flexibel mag bouwen, zijn er steeds meer plekken die zich openstellen voor deze vorm van wonen. Op de website van Tiny House Nederland is een overzicht te vinden van alle locaties in Nederland waar je terecht zou kunnen, zoals Almere, Hoorn, Eindhoven. En daarbij ook de verschillende initiatieven die je kunnen helpen je eigen mini huis te verwezenlijken.

tiny_house_living_18ale2s-18ale2t

Een van die initiatieven is het architectenbureau van de nog jonge Lena van der Wal (26) en haar broer. Zij zijn onlangs het eerste architectenbureau in Nederland gestart voor deze Tiny Houses. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de beweging en willen graag hun eigen huis bouwen. Zo is er bijvoorbeeld Marjolein (in ‘t klein), die nu samen met Van Der Wal bouwt aan haar eigen huis. Op haar blog houdt ze bij hoe dit verloopt, en zie je hoe het eruit komt te zien.

marjoleinintklein

Het is erg inspirerend om deze voorbeelden te zien van mensen die hun levens- en woonstijl anders willen inrichten. En ik ben blij dat daarbij veel aandacht is voor het ontwerp zodat een divers, maar aantrekkelijk aanbod en landschap ontstaat. Wel betrap ik mezelf erop dat ik 50m2 erg weinig vind en het me lastig kan voorstellen om daar met meer dan 1 persoon in te wonen. Maar de tijd, geld en vrijheid die je er voor terugkrijgt lijken dan weer ideaal. Het moet een kwestie zijn van bestaande opvattingen, regels en hokjes overboord gooien en jezelf opnieuw programmeren. Als dat ergens in of onder de rook van de stad zou kunnen, teken ik ervoor!

Meer informatie:

www.tinyhousenederland.nlwww.lenavanderwal.nlwww.marjoleininhetklein.com

3 Comments

  1. sexy, small, design, cute, room with a view,ideas for our beautiful place on the river the Waal.

  2. goede ontwikkeling! Na het lezen krijg je zin in je eigen 50m2 op een mooie plek.

  3. goede ontwikkeling! Na het lezen krijg je zin in je eigen 50m2 in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*