JE_GeniusLoci_V_2015 © 2015 lisahardon. All rights reserved.

Visueel onderzoek en het werk van Jeroen Erosie

Het werk van Jeroen Heeman kent zijn oorsprong in verschillende disciplines, van graffiti tot conceptuele kunst en van illustratie tot typografie. Onder zijn artiestennaam Erosie heeft deze Nederlandse kunstenaar de afgelopen jaren naam gemaakt in binnen- en buitenland. Recente exposities vonden plaats in onder andere Keulen, Londen en Parijs.

Onlangs was zijn werk ook in Amsterdam’s kleinste galerie, de Mini Galerie, te zien. Hier toonde Erosie zijn solo expositie Genius Loci. De term Genius Loci komt uit de architectuur theorie en verwijst voor Erosie naar ritmische visuele patronen die hij ontdekte in de naoorlogse architectuur. Naar aanleiding van deze laatste tentoonstelling mailde ik met hem over zijn inspiraties, ideeën en technieken.

Ik zag je voor het eerst in de Mini Galerie met je werk The Perfect Circle. Nu heb je een solo tentoonstelling Genius Loci geïnspireerd op patronen op te merken in architectuur. Waar komt deze interesse in vaak geometrische vormen vandaan?

“Voorheen werkte ik voornamelijk vanuit intuïtie, gelaagde werken op doek, collages en tekeningen die vooral over het moment van creëren gingen; zonder ontwerp of duidelijk plan, ad hoc. Ik zocht juist die spontane keuzes als contrast met het uitgedachte, vooropgezette plan, veel ronde vormen die voortkwamen uit spontane beweging. Een fase later zocht ik meer en meer het contrast met harde lijnen, beelden die bestonden uit lijn, vlak en curves, gemaakt met verschillende materialen, een beeldtaal die deed denken aan typografische vormen. In de meest recente werken gebruik ik steeds vaker een grid als basis, op zoek naar meer solide vormen, en in architectuur (zeker de gematigd expressieve vormen van de wederopbouwarchitectuur) herken ik steeds vaker een parallel. Een modulaire, gelaagde opbouw die in tegenstelling tot de rationele, vooropgezette werkwijze van architectuur juist heel intuïtief tot stand komt, alsof er tijdens de bouw nog vanalles wordt toegevoegd of weggehaald en er uiteindelijk toch iets staat wat net zo veel kracht of overtuiging uitstraalt als een gebouw uit het brutalisme.”

JE_untitled_module_50X70

Ik ben heel benieuwd naar de materialen en technieken de je gebruikt. Kijkend naar je werk lijken ze uit oneindige lagen opgebouwd. Welke materialen gebruik je hiervoor? En wat maakt dat je juist deze materialen kiest?

“Het is vaak een combinatie van materialen, bij collages zorgt elk type papier weer voor een andere structuur of reactie op een overlappend deel, bij de werken op doek gebruik ik vaak een combinatie van acrylverf en eenvoudige huis tuin en keuken latex, materialen die ik vaak al lang heb opgespaard en in mijn atelier voorhanden zijn. Latex is een specifiek materiaal, zeker om mee te schilderen, ik waardeer de typische kleuren, de matte finish, het feit dat het materiaal waarmee ik schilder gelijk is aan de achtergrond waarop het uiteindelijke doek komt te hangen.”

_Jeroen_Erosie_untitled_2014

In de omschrijving van Genius Loci staat dat je werk verwijst naar de geest of sfeer van een bepaalde plek. Hoe ga je hiervoor te werk: hoe vang je zo’n sfeer en vertaal je die?

“Het is voornamelijk een architectonische term, maar een die voor mij de lading dekt van mijn persoonlijke observaties en beleving van steden en gebouwen. Vanuit een graffiti achtergrond is er in de afgelopen 20 jaar denk ik wel een bepaalde manier van observeren ingeslopen, waarin ik een specifieke kijk ontwikkeld heb die ik nu gaandeweg steeds bewuster omzet in beeld.”

JE_GeniusLoci_I_90X90

Kun je omschrijven hoe het proces gaat van blank canvas tot definitief schilderij?

“Zoals gezegd werk ik nu vaker met een grid als basis, waarop meestal naar aanleiding van een bepaalde fase in mijn schetsboek stapsgewijs vormen worden aangebracht die soms reduceren dan weer toevoegen, als bouwelementen van een nog nader te bepalen bouwsel. Soms duurt dit proces heel kort, dan zit er al gauw een richting in die zichzelf aandraagt, soms kost het meerdere pogingen en gaat het stroef, maar uiteindelijk staat er iets wat af is, precies dat interesseert me.”

_sketchbook_J_EROSIE_spread

Je achtergrond ligt in de illustratie, design en graffiti. Welk van deze vakgebieden heeft jouw persoonlijke voorkeur, en waarom?

“Ik denk dat ze elkaar allemaal beïnvloeden en aanvullen, en dat ik me niet meer genoodzaakt voel me specifiek tot de een óf de ander te verhouden; ik denk dat elk van deze disciplines resoneren in het werk wat ik nu maak, met het grote verschil dat de beweegreden autonoom is en de praktische toepassing is veranderd of verdwenen, ik zie het als een constant visueel onderzoek.”

www.erosie.netwww.minigalerie.nl

_Cityleaks_Keulen_2015

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*