Steinbesser_3 © 2015 lisahardon. All rights reserved.

Steinbesser’s inspirerende food en design avonden

De bijzondere eet-events van het concept Steinbesser staan garant voor een avond vol inspiratie, bewustwording, verrassing en onverwachtse momenten. Maar vooral ook voor lekker eten, afgewisseld met bijzondere verhalen van ontwerpers, koks of biologische boeren. Op 9, 10 en 11 oktober organiseert Steinbesser weer een evenement met eten en design in het Lloyd Hotel in Amsterdam. Dit keer verzorgt twee sterrenchef Edwin Vinke het menu.

Steinbesser_1Steinbeisser

Steinbeisser is in 2009 opgericht door Martin Kullik en Jouw Wijnsma. Hun werk is gericht op interdisciplinair denken waarbij hedendaagse sieraden, design, gastronomie, mode en dans met elkaar worden gecombineerd. Ze lanceerden het Experimentele Gastronomie initiatief in Amsterdam, Berlijn en Frankfurt. Steinbeisser’s Experimentele Gastronomie is een eetervaring met kunstzinnige servies en bestek. Voor elke editie worden verschillende kunstenaars en een gerenommeerde chef samengebracht. De chef creëert een exclusief puur plantaardig (vegan) vijfgangen diner, waarbij alle ingrediënten uit Nederlandse biodynamische of biologische landbouw afkomstig zijn. De kunstenaars ontwerpen in samenwerking met de chef het unieke eetgerei, zoals bestek en servies.

Steinbesser_2

Edwin Vinke

In de aankomende editie van Steinbesser’s experimentele gastronomische staat het eten van chefkok Edwin Vinke centraal. Deze Zeeuwse kok van het tweesterren restaurant De Kromme Watergang kookt een veganistisch menu waarbij hij bijzondere aandacht geeft aan historische en uitzonderlijke bloemen, planten en groenten. Het passende wijn- of saparrangement wordt samengesteld door zijn sommelier Mike Dooms.

Stian Korntved Ruud voor Steinbeisser V2

Bijzonder servies en bestek

Over zowel het servies als het bestek wordt apart nagedacht, passend bij het eten dat wordt geserveerd. De Noorse ontwerper Stian Korntved Ruud heeft voor deze editie een speciale serie houten lepels ontworpen. Met zijn Daily Spoons richt hij zich op houtbewerking en verkent hij verschillende functies en vormen van lepels. Meer hout komt van Valentin Loellmann. Deze Duitse timmerman en ontwerper staat vooral bekend om zijn bijzondere meubels, maar zal speciaal voor deze avond een servies van hout maken.

De hedendaagse sieradenontwerpers Patricia Domingues, Matthias Dyer, Tatjana Giorgandse, Deborah Rudolph en Tala Yuan zijn allen onlangs afgestudeerd van de hogeschool in Idar-Oberstein (bekend om de vele edelsteenslijperijen). Voor deze editie krijgt iedere kunstenaar een gang toebedeeld, waarvoor hij / zij een servies ontwerpt. Er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt zoals kalebas, klei of steen. Als klap op de vuurpijl zal ook Sarah Hurtigkarl haar werk tonen. Zij studeerde goud- en silversmeden aan de Royal College of Art in Londen. In haar werk zoek zij de grens op tussen bestek, kunst en sieraden.

Steinbesser_5

Hoe te eten

De avonden van Steinbesser vormen een bijzondere mix tussen experimenteel ontwerp en eten. Het is geen gewone restaurant-avond waarbij je vooral met je gezelschap geniet en bedient wordt; hier wordt je als gast onderdeel van een kunstwerk. Het speciaal ontworpen servies en bestek heeft niet alleen verwondering en inspiratie tot doel, maar zet je aan het denken over eten, hoe te eten en activeert je zintuigen op een manier die je nog niet eerder kende. Misschien wel meer dan een ‘gewoon’ restaurant is een bezoek aan Steinbesser een avond om nooit te vergeten. Een absolute must-visit!

Een vijfgangen menu inclusief drankarrangement kost €125,-. Reserveren kan via www.steinbesser.org

Steinbesser_4

(Foto’s: Steinbesser)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*