sigridcalon_print © 2015 lisahardon. All rights reserved.

Playing with the grid: het kleurige lijnenspel van Sigrid Calon

Sigrid Calon brak in 2012 door met haar boek To The Extend of / \ | & –Dit boek bestaande uit verschillende prints in knallende kleuren ontstond vanuit Calon’s fascinatie voor borduren en het grid. Jaren van onderzoek gingen aan de publicatie vooraf voordat het borduren met naald en draad de juiste vertaling vond naar een print met een opvallende combinatie van lijnen en stippen. 

sigridcalon_book

De RISO en het grid

De basis van een borduurgrid bestaat uit minimaal 3 x 3 stippen. Vanuit deze 9 stippen zijn 8 verschillende (borduur)-steken te maken. Deze steken vertaalde Calon naar print, waardoor er een spannend lijnenspel ontstond. Om de intensiteit en ambacht van het borduren te evenaren koos Calon niet voor digitale middelen, maar voor de stencil-techniek. De zogenoemde RISO-machine heeft de kwaliteit van zeefdruk en de praktische kant van een kopieerapparaat. Het is een kleine machine die je zelf kan bedienen. Anders dan bij digitale print, moet iedere kleur afzonderlijk worden aangebracht. Ieder vel of iedere kleur moet dus eerst drogen, voordat de volgende kleur aangebracht kan worden. De RISO maakt gebruik van inkten op basis van soja die niet in de standaard CMYK kleuren komen, maar in rond de 10 tot 15 basisinkten. Dit gaf Calon de mogelijkheid om haar eigen kleurenpalet te ontwerpen. De 8 kleuren die ze koos kwamen aan de basis te liggen van het concept van het boek. Met deze kleuren was een veelvoud aan kleurcombinaties te bedenken, wat tot een haast onuitputtelijke mogelijkheid van kleuren en lijnen leidde. Alle kleurcombinaties in het boek komen dus ook maar één keer voor.

sigridcalon_wall

 
sigridcalon_riso

sigridcalon_overview

Grote doorbraak

Naast de prints was Calon helemaal zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van het boek: het ontwerp, de papierkeuze, de bindtechniek, maar ook de financiering ervan. De aandacht en het handwerk die in het boek zijn gaan zitten bleven niet onopgemerkt. To The Extend Of werd genomineerd voor prijzen zoals Het Best Verzorgde Boek en kreeg veel aandacht in de media. Haar doorbaak resulteerde in veel verschillende nieuwe samenwerkingen, opdrachten en uitgaves. Zo werden de prints uit het boek los uitgebracht in een serie van 50 en bracht het merk OXYDO een brillencollectie uit met haar prints. Ook liet ze haar oude liefde voor textiel niet volledig los: de prints werden vertaald naar een collectie wandkleden.

sigridcalon_carpet2sigridcalon_glasses

WOW: PRINT

Nu is het wachten op nieuw werk van Calon. Zou er een vervolg komen van het boek? Tipje van de sluier is dat ze op dit moment bezig is met een vertaling van haar prints naar stoffen. In samenwerking met modeontwerpster Sanne Jansen verschijnt binnenkort een collectie, genaamd SANNESIGRID. Ook is er op dit moment een tentoonstelling van haar hand te zien. Voor het WOW hostel in Amsterdam stelde zij namelijk de expositie PRINT samen. PRINT is een expositie over kunstenaars die zich bezighouden met werk op papier. In het trappenhuis van WOW is een verticale galerie gemaakt waar verschillende Nederlandse print-werkplaatsen aan bod komen, ieder met een eigen specialisme. Deze worden allen geïllustreerd met kunstenaars die uitblinken in hun discipline. Een kleine tentoonstelling, maar zeker de moeite waard. Nog tot en met zondag 27 september kun je een kijkje gaan nemen aan de Wiltzanghlaan 60.

www.sigridcalon.nl | www.wow-amsterdam.nl

Foto’s door Sigrid Calon.

sigirdcalon_expo

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*