Suzanne Oudehengel_byMashaBakker-4197 © 2016 lisahardon. All rights reserved.

LOOP by Suzanne Oude Hengel: ambachtelijk breien vertaald naar moderne techniek

Met haar afstudeerproject, een collectie gebreide schoenen, trekt Suzanne Oude Hengel de aandacht door het verrassende ontwerp, nieuwe esthetiek en knallende kleuren. Deze textielontwerpster is nog maar pas afgestudeerd van ArtEZ, maar vol ambitie om oude ambachten ook in moderne productieprocessen een plek te geven en zo de textielindustrie te innoveren. Benieuwd naar haar achtergrond en plannen, stelde ik haar een aantal vragen. Lees hieronder het volledige interview.

In 2015 studeerde Suzanne af met een collectie getiteld LOOP, Colored Feet, waarmee ze haar liefde voor textiel naar buiten brengt. De collectie leverde haar een uitnodiging op van het Italiaanse bedrijf Santoni, gespecialiseerd in het maken van industriële breimachines. Samen met drie andere ontwerpers vertrok ze een paar maanden naar Shanghai (China) om te werken binnen het Santoni Pioneer Programme. Hier leerde ze werken met industriële machines, deed ze kennis op over de techniek, mogelijkheden en software, en werkte ze verder aan haar collectie.

Suzanne Oudehengel_byMashaBakker-4133 kopie

Wat is LOOP Colored Feet en hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?

Alles begint bij mijn passie voor textiel. Er zijn zo veel soorten draden en zo veel verschillende steken dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om allerlei structuren te maken. In 2012 heb ik stage gelopen bij het TextielLab in Tilburg waar ik de weefafdeling heb mogen verkennen. Later (in 2014) heb ik kunnen ervaren hoe belangrijk het is om de vertaalslag te maken van het prachtige ambachtelijke breien of weven naar de technologische machines. Mijn stage bij by Borre heeft mij laten inzien dat je het effect van een ambachtelijke techniek kunt nabootsen met een industriële machine. Maar om dit te bereiken is er veel kennis nodig. Die kennis heb ik later dat jaar opgedaan tijdens mijn uitwisseling op Aalto University in Helsinki. In juli 2015 studeerde ik af als product designer aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten met een collectie schoenen: LOOP, Colored Feet. In deze collectie koppelde ik basiskennis van textiel  aan het ontwerpen van schoenen, en breng ik die twee werelden samen. Ik heb daarom schoenen als eindproduct ontwikkeld uit breitechnieken. Mijn werkwijze is vooral onderzoekend en experimenteel van aard, ik onderzoek hoe textiel tegelijk comfort en stevigheid in een schoen kan brengen. Ik heb uitgezocht wat ik kan doen met de beschikbare brei-technieken en welke technische alternatieven er zijn voor de industriële schoenproductie. Hiermee heb ik een alternatief ontwikkeld voor het gebruik van leer in de schoenenindustrie. Mijn collectie is duurzaam vanwege het minimale afval: het patroondeel kan in een keer gebreid worden. Mijn schoenontwerpen zijn prototypes van een nieuw productieconcept waarbij de kennis uit de ambachtelijke brei-techniek een belangrijke inspiratiebron is. Zo blijft deze kennis bewaart in een moderne technologie.

Suzanne Oudehengel_byMashaBakker-4263

Ik ben heel benieuwd naar de materialen en technieken de je gebruikt. Kun je daar iets meer over vertellen?

Santoni is op dit moment heel druk met innovatie. Hun machines bieden veel mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen of bestaande producten te innoveren. Dit was een hele interessante omgeving om in te werken. Qua materialen heb ik synthetische garens gebruikt in combinatie met elastiek om de breistructuur minder rekbaar en dus stugger/sterker te maken. In de LOOP, Colored Feet collectie heb ik alle ‘uppers’ (de bovenste kant) op mijn handbreimachine gemaakt. Er zitten geen speciale steken in, het is vrij simpel. Wat het interessant maakt is dat het in een vorm is gebreid.

suzanne_oudehengel_bymashabakker-4142bewerkt

Je bent een tijd in China geweest. Hoe was die ervaring en wat heb je er geleerd?

In Shanghai zijn was zeer leerzaam. In die twee maanden heb ik veel kennis opgedaan, inzichten gekregen en ik heb nieuwe garens en eigenschappen kunnen ontdekken. Tijdens het werk zat ik bijna altijd naast Chinese of Italiaanse technici die werkten aan mijn project. Ik zocht de interactie op om veel te kunnen vragen, maar ook te kunnen vertellen wat ik had bedacht. Het begon vaak met de vraag: Wat kan de machine? Dan het besef: Oh maar als dit kan, dan kan dat ook! Zo kom je stapje voor stapje steeds iets verder. Dat ging niet in één keer goed, het was een kwestie van veel proberen. Vaak kwam Yellow, een van de technici, terug met een sample en dan ging ik daar op tekenen en verbeteringen aan geven. Zo gingen we stapje voor stapje de samples aanpassen tot dat ik er tevreden mee was.

Santoni is expert op het gebied van machine ontwikkeling,  maar het zijn geen ontwerpers. Daarom hebben zij het Pioneer Programme opgericht; ze hebben ontwerpers nodig om mooie, innovatieve producten en kleding te bedenken. Ze zijn op zoek naar mensen die de grenzen verleggen, hun inzichten geven hoe zij de machine beter kunnen ontwikkelen en wat de toekomstige breimachine zou moeten kunnen maken. Santoni creëert een omgeving waar alles mogelijk is. Er wordt alles aan gedaan om jouw ideeën werkelijkheid te maken. Ik had niet verwacht dat we zo veel kennis en inside informatie zouden krijgen.

Suzanne Oudehengel_byMashaBakker-4269

Is het je ambitie om LOOP op de markt te brengen, en zo ja, wanneer denk je dat dit gaat gebeuren?

Ik heb geen ambities om de collectie LOOP, Colored Feet op de markt te brengen. Ik zie het veel meer als een visitekaartje, een tof project waar ik de industrie of bedrijven mee kan interesseren en overtuigen wat ik kan en hoe ik denk.

suzanne_oude_hengel_bymashabakker-4179bewerkt

Wat voor andere projecten kunnen we van je verwachten, wat zijn je plannen voor 2016?

Er zijn mooie plannen in ontwikkeling, een paar leuke projecten zoals een workshop volgende week van Craft Council in het FriesMuseum in Leeuwarden. Ik wil volgend jaar bovendien meer leren over breien en mijn kennis verbreden. Zo ga ik mee doen aan een handbrei-cursus, om mijn kunde te verfijnen en op vernieuwende manier te kunnen blijven denken. Ik hoop me de komende tijd zo te ontwikkelen dat ik op internationaal niveau aan de slag kan bij een innovatief textielbedrijf.

Suzanne Oude Hengel | www.suzanneoudehengel.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*