LABEL BREED compass © 2015 lisahardon. All rights reserved.

LABEL/BREED

LABEL/BREED is een bijzonder nieuw Nederlands initiatief dat ontwerpers en producenten weer dicht bij elkaar probeert te brengen. Het concept van Stijn Roodnat en Toon Stilma zorgt ervoor dat ontwerpers direct in contact komen met de juiste kennis, en geeft makers de kans om innovatieve productieprocessen onder de aandacht te brengen.

breed_marleen_8k0b0528.900x0

“Door economische ontwikkelingen is er heel wat productie en zijn soms zelfs hele bedrijven verdwenen uit Nederland naar lage-lonen landen. Wij constateerden tegelijk ook dat de bedrijven die zich wel staande hielden echt innovatieve en baanbrekende technologieën in huis hebben. Hierin zagen wij een grote kans om Nederlandse vormgevers samen te brengen met Nederlandse maakbedrijven en te kijken wat dit zou opleveren.” 

chris678_small.900x0

Het idee van Roodnat en Stilma voor LABEL/BREED is misschien niet nieuw, maar probeert te herstellen hoe de designindustrie ooit is begonnen – en hoe deze ook in Nederland heeft gefunctioneerd. Door concurrentie uit nieuwe productielanden, zoals China of India, zijn veel producenten uit Nederland verdwenen. Maar hoewel massaconsumptie vraagt om goedkope spullen en constante vernieuwing, is er ter gelijke tijd een tegenbeweging gaande van een steeds groter wordende groep consumenten die willen kiezen voor kwaliteit, en die geïnteresseerd zijn in de herkomst van producten. Dit gecombineerd met een opkomende herwaardering van Nederlands erfgoed, zorgt voor een perfecte voedingsbodem voor een initiatief als LABEL/BREED.

breed_christien_8k0b6709_copy.600x400

LABEL/BREED brengt de grootste talenten van het Nederlandse design samen met geselecteerde fabrieken en begeleidt de intensieve samenwerking tussen de twee. In 2015 is het initiatief gestart en hebben ze zich gefocust op het samenbrengen van ontwerpers en makers. Met Collectie 1.00, die binnenkort op de markt komt, tonen ze een unieke samenkomst van sterke ontwerpen met onverwacht gebruik van materiaal en toegepaste technieken. De collectie bestaat uit 5 producten. Zo koppelden ze met succes Christien Meindertsma met het Volendamse Enkev, een bedrijf dat natuurvezel verwerkt tot isolatie in autodeuren en de binnenkant van matrassen. Zij hebben samen een nieuw materiaal ontwikkeld met de korte vezel van vlas – normaal gezien afvalmateriaal – en het bioplastic PLA. Dit materiaal wordt warm geperst tot een stoel, die als een van de eerste ter wereld, volledig bio-afbreekbaar is. Andere samenwerkingen zijn DEMAKERSVAN met Lovink Technocast uit Terborg, Chris Kabel met St. Joris Keramische Industrie uit Beesel, Marleen Kaptein met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium uit Marknesse en Studio Wieki Somers met Phoenix 3D uit Eindhoven. Collectie 1.00 wordt in februari 2016 via hun eigen website gelanceerd.

www.labelbreed.nl

breed_christien_8k0b6815.900x0

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*