landscape3 © 2016 lisahardon. All rights reserved.

Geschapen land

Het is weer Fashion Week! Het nieuwe label Tess van Zalinge debuteerde afgelopen vrijdag tijdens de Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam met de collectie Geschapen Land | Landschap. Oer-Hollandse vrouwen, ambachten en landschappen staan centraal in de collectie.

look1   look3

look2
Tess van Zalinge is een fashion label opgericht in 2015 door Tess van Zalinge en Malou van den Broek. Een gouden combinatie, met Van Zalinge als creatief en Van Den Broek als zakelijk leider. Voordat beide dames gingen samenwerken was Van Zalinge al druk om haar mode carrière vorm te geven. Haar interesse in de combinatie van mode en lingerie ontstond tijdens haar studie aan het AMFI, waar ze in 2012 de afstudeercollectie Same Old Lines maakte. Deze eerste collectie ging over de mogelijkheid om je eigen identiteit te creëren. Niet de vraag ‘wie ben ik?’ stond centraal, maar ‘wie zou ik willen zijn?’. Resultaat was een bonte mix van Nederlandse folklore en kleurrijke Afrikaanse cultuur, lingerie en mode.

look9    look11

Na haar afstudeercollectie deed Van Zalinge ervaring op bij verschillende labels en werkte ze mee aan de MOAM collectie voor HEMA. Tot ze vorig jaar Malou van den Broek ontmoette. Dat klikte zo goed, dat ze niet alleen gingen samenwerken voor het mode label Tess van Zalinge, maar ook begonnen aan lingeriemerk Lola + Lou. Waar dit laatste label bedoeld is als toegankelijk merk dat het gat dicht tussen dure en mainstream ondermode, is Tess van Zalinge een modemerk in het hogere segment met lingerie slechts als een van de onderdelen van de collectie. Als ontwerpster is Van Zalinge altijd bezig om mode en lingerie te combineren. Ook zoekt ze constant naar nieuwe uitdagende samenwerkingen met ambachtslieden uit verschillende vakgebieden. Voor haar is mode het beste medium om alles te combineren in een eclectische mix.

look7   look8 look4

Het concept voor de tweede collectie Geschapen Land | Landschap grijpt wederom terug op thema’s als identiteit en waarom Nederland geassocieerd wordt met kenmerken als ‘ondernemend’ en ‘poldermodel’. Het boek Het Moet Kunnen van Herman Peij, over de vorming van Nederlandse identiteit, was voor haar het startpunt van de collectie. Dit kwam samen met haar fascinatie voor het Nederlandse landschap, dat dagelijks aan haar voorbij trekt in de trein tussen Utrecht (waar ze woont) en Amsterdam (waar ze werkt). De bekende laaghangende wolken en grijze luchten, boven de uitgestrekte groene weilanden, af en toe afgewisseld met een elektriciteitsmast. Deze uitzichten vertaalde ze naar zachte prints, waar ondanks het abstracte karakter de landschappen duidelijk in te herkennen zijn, en hoekige lijnen. Voor de sieraden benaderde ze ontwerper NINANIN en goudsmit Robean Visschers (Goudstof Smeedt). Absolute topstuk van de collectie is de de avondjurk met de kenmerkende print op de enkellange rok en het paar moderne oorijzers.

look5

De collectie is volledig met de hand gemaakt door Van Zalinge zelf, met veel aandacht voor afwerking, mooie randjes en details. Het harde werken werd beloond, want de show is met veel lof ontvangen. Vanuit verschillende hoeken wordt het merk zelfs genoemd als ‘one to watch’. De shop op de website geeft inmiddels aan ‘coming soon’, dus dat klinkt inderdaad veelbelovend. Hopelijk slaagt Tess Van Zalinge er in om ook op grotere schaal het verfijnde gevoel en aandacht voor details vast te houden.

www.tessvanzalinge.com | Fotocredits @ Team Peter Stigter

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*