anvolume010203ac © 2015 lisahardon. All rights reserved.

Sprookjesachtig behang door Alissa+Nienke

Is het een kunstwerk, een installatie, of simpelweg behang? Volume 1, 2 en 3 van Alissa+Nienke houden het midden tussen de drie en maken van een plat vlak een aantrekkelijk driedimensionaal object. 

Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers besloten na het afronden van de Design Academy Eindhoven hun krachten te bundelen. Onder de naam Alissa + Nienke onderzoeken ze vooral het gebruik, de eigenschappen en mogelijke transformaties van verschillende materialen.

alissanienke2 alissanienke1

Ik zag het werk van Alissa+Nienke voor het eerst een aantal jaar geleden tijdens Dutch Design Week, waar hun werk te zien was bij de tentoonstelling van Dutch Invertuals. De eerste versies waren van papier gemaakt en trokken de aandacht omdat ze enorm uitnodigden tot aanraken. Waar gewoon behang fungeert als achtergronddecoratie, was dit iets heel anders. Deze muurbekleding treed juist op de voorgrond en lijkt te reageren op iedereen die in de buurt komt. Waar dit in het begin door verplaatsing van lucht gebeurde, dus gewoon als je er langs liep of op ademde, zijn Alissa+Nienke met dit idee verder gegaan. De zoektocht naar de verschillende eigenschappen en mogelijkheden van papier, groeide uit tot ruimtelijke installaties van onder andere staal en kunststof, en een spannende samenwerking met de TU Eindhoven.

alissanienke6

Om het juiste eindresultaat te bereiken is flinke bewerking van het materiaal nodig, en dat is bij ieder materiaal weer anders. Het staal wordt bijvoorbeeld met een laser bewerkt en krijgt zijn speciale kleur door een speciaal proces van verhitting. Het kunstofmateriaal wordt eerst gelijmd en dan beprint. In beide gevallen wordt het patroon uit het materiaal gesneden zodat het gedeeltelijk los komt en het platte vlak een 3D object wordt. De losgekomen deeltjes bewegen natuurlijk en reageren op de kleinste verplaatsing van lucht. In samenwerking met de TUe startten ze een experiment om ook technologie te integreren, zodat de werken inderdaad reageren op menselijke aanraking of beweging. Dat maakt tot een speels geheel dat de verbeelding prikkelt, met een haast sprookjesachtig resultaat.

Het werk van Alissa+Nienke is onder andere te koop bij Yksi.

www.alissanienke.nl

alissanienke3      alissanienke4

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*